Miód to podstawowy pokarm rodziny pszczelej, gromadzony przez pszczoły w celu przetrwania okresów niedoborów pokarmowych. Miód to naturalny, słodki produkt, wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera, poprzez łączenie własnych, specyficznych substancji z nektarem roślin lub wydzielin żywych części roślin, albo wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowany, odparowywany i pozostawiony do dojrzewania w plastrach.
Miody pszczele można podzielić na 3 zasadnicze typy:
miody nektarowe, wytwarzane przez pszczoły z nektaru roślin, wydzielanego z nektarników kwiatowych lub pozakwiatowych (dzielą się na miody odmianowe, zależnie od rośliny, z której został zebrany nektar)
spadziowe, wytwarzane przez pszczoły głównie z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin ( ze spadzi liściastej oraz iglastej)
mieszane (spadziowo-nektarowe lub nektarowo-spadziowe w zależności od udziału spadzi i nektaru).
Miody nektarowe dzielą się na odmianowe, zależnie od rośliny, z której zebrany został nektar. Wyznacznikiem odmiany jest przewaga ziaren pyłku, określana w analizie pyłkowej. Jeżeli udział pyłku wskazanej rośliny przekracza 45% liczby wszystkich ziaren pyłku, miód możemy uznać za odmianowy. Wyjątkiem jest miód lipowy, w którym musi być nie mniej niż 20% ziaren pyłku lipy, i akacjowy – 30% ziaren pyłku akacji. Miody, w których nie ma pyłku przewodniego charakteryzuje się jako wielokwiatowe.