Dostawa gratis - przy zamówieniu powyżej 200 zł

Niedoceniona – a szkoda – pierzga

Pierzga pszczela powstaje z pyłków kwiatowych, enzymów pszczelich, nektaru oraz miodu. Dzięki swojej unikalnej kompozycji pierzga jest wykorzystywana w medycynie naturalnej jako środek leczniczy, ceniony za swoje właściwości wspierające wątrobę, poprawiające wygląd skóry i detoksykujące organizm.

Pierzga pszczela – zdrowie z ula

Pierzga zawiera aminokwasy, przeciwutleniacze, witaminy (w tym A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, PP), minerały (potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk), a także kwas omega-3 i omega-6. Wspomaga ona gospodarkę lipidową organizmu, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry i włosów, wspiera trawienie i układ nerwowy, a także pomaga w detoksykacji.

Podczas procesu fermentacji następuje wzrost zawartości cukrów prostych oraz kwasu mlekowego. Część białka ulega rozkładowi do peptydów i aminokwasów. Przyczynia się to do poprawy przyswajalności.

Dlaczego warto jeść pierzgę?

W Niemczech, gdzie pierzga jest klasyfikowana jako substancja lecznicza, docenia się jej wpływ na łagodzenie stanów zapalnych wątroby oraz przyspieszanie regeneracji tego organu. Ponadto regularne spożywanie pierzgi może zwiększać wytrzymałość fizyczną, co jest szczególnie korzystne dla osób aktywnych oraz sportowców.

Jak spożywać pierzgę ?

Zaleca się przyjmowanie 1-2 łyżeczek dziennie. Można ją spożywać samodzielnie lub przygotować z niej napój, mieszając ziarenka z ciepłą wodą. Najlepiej pić w chwili, gdy będą już rozpuszczone w wodzie. Taki napój najlepiej jest pić rano, na czczo, aby maksymalizować jego prozdrowotne działanie. Warto rozważyć jej włączenie do codziennej diety nie tylko ze względu na liczne korzyści zdrowotne, ale także jako sposób na wsparcie naturalnej produkcji pszczelarskiej.

Źródła:

  • Pierzga pszczela. C Jung – Pasieka, 2007 – yadda.icm.edu.pl
  • Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich. Ewa Majewska, Jolanta Kowalska, Beata Drużyńska, Rafał Wołosiak, Dorota Derewiaka, Marta Ciecierska – Bromatologia i Chemia, 2016 – ptfarm.pl