4,00 zł – 50,00 zł
Miód spadziowy zawiera najwięcej ze wszystkich miodów związków mineralnych oraz substancji nadających mu określony smak. Zabarwienie miodu ze spadzi drzew iglastych jest od zielono-brązowego (w różnych natężeniach i odcieniach) do czarnego.
Miody ze spadzi liściastej są brązowe, czarne lub ciemnoczerwone. Smak jest mało słodki, o korzennym, żywicznym lub gorzkawym posmaku. Różna jest prędkość krystalizacji tych miodów, a krystalizują na ogół drobnoziarniście.
Spadź to słodka substancja wydalana przez różne gatunki mszyc, czerwców i miodunek. Pszczoły spadź zbierają i przynoszą do ula, gdzie przerabiają ją na miód spadziowy, jeden z najwartościowszych miodów pod względem dietetycznym i handlowym. Zależnie od tego, z jakich drzew spadź pochodzi, dzieli się ją na iglastą i liściastą.
Miód spadziowy zaleca się w zaburzeniach trawienia i przy schorzeniach układu oddechowego.
Pojemność | 0,9 l, 500 ml, 400 ml, 200 ml, 120 ml, 40 ml |
---|---|
Rodzaj | Spadziowy |