25,00 zł – 250,00 zł
Pierzga to produkt czysto naturalny i bardziej wartościowy niż pyłek, ponieważ jest bogatszy w cukry proste, witaminy B i K, enzymy i aminokwasy, oraz zacznie łatwiej strawny.
Pyłek do ula przynoszony jest w postaci obnóży (małych granulek), które są magazynowane w komórkach plastrów. Dzięki jego ubiciu przez pszczoły, z pyłku i komórki wypierane jest powietrze, a powlekanie cienką warstewką miodu utrwala warunki beztlenowe. Dzięki temu zachodzą w nim procesy fermentacji mlekowej, w wyniku której powstaje pierzga, która w stosunku do świeżego pyłku zawiera więcej substancji o charakterze kwaśnym i ma wyższą strawność.
Obnóża i pierzga:
Pojemność | 100 g, 200 g, 300 g, 400 g, 500 g, 600 g, 700 g, 800 g, 900 g, 1 kg |
---|